Kontaktné informácie

EUJUICERS, s.r.o.


Šalviová 5042/2
945 01 Komárno

Telefón: +421 357 725 090
Mob. telefón: +421 908 788 028

IBAN: SK5211000000002940005548
Zod. osoba: Roman Palacka

Prevádzka

Šalviová 5042/2,
945 01 Komárno

Email: sk@eujuicers.com

Otváracia doba
Po - Št 8.00 - 12.00h / 13.00 - 16.00h
Pia 8.00 - 13.00h
So - Ne -zatvorené-

Ako si pripraviť sušené mäso? Čítajte kompletný návod na výrobu jerky

9.11.15

jak-si-pripravit-susene-maso-ctete-kompletni-navod-na-vyrobu-jerky-1 Keď sa indiáni vypravili na vojnovú cestu, nemali sa čas zdržiavať lovom. A aj keby napríklad rýchlo ulovili zajaca, nemohli si ho opiecť. Dym z ohňov by ich prezradil. Preto si so sebou do vakov balili zásoby sušeného mäsa.






To je medzi cestovateľmi po celom svete obľúbené dodnes a hovorí sa mu jerky. So sušičkou potravín si ho pripravíte ľahko aj doma a môžete si ho brať na výlety alebo z neho mať zdravú pochúťku k televízii.

Ako si doma usušiť mäso


Okrem sušičky budete na 1 porciu jerky potrebovať:

  • 450 gramov chudého hovädzieho mäsa,
  • soľ,
  • nahrubo mleté ​​korenie,
  • worchesterská a sójová omáčka,
  • cesnak.

Ako pripraviť mäso na jerky

  1. Mäso dáme do mrazničky a necháme ho čiastočne zmraziť. Potom pôjde lepšie krájať na tenké plátky.
  2. Hovädzie krájame na prúžky 0,5 centimetra hrubé a 2,5 centimetra široké.
  3. Z plátkov odkrájame prebytočný tuk. Kvôli nemu by sa mäso mohlo začať skôr kaziť.
  4. Korenie a omáčky zmiešame s vodou a pridáme prelisovaný cesnak.
  5. Plátky naukladáme do misky a zalejeme marinádou. V náleve musí byť ponorená aj horná vrstva.
  6. Dáme do chladničky a necháme cez noc marinovať.

jak-si-pripravit-susene-maso-ctete-kompletni-navod-na-vyrobu-jerky

Ako mäso usušiť

  1. Marinádu necháme odkvapkať.
  2. Mäso rozprestrieme na sušiace podnosy.
  3. Sušíme pri teplote 68 stupňov 4 až 6 hodín.
  4. Správne vysušené mäso spoznáte podľa toho, že pri ohnutí praská,ale nezlomí sa.

Keď v sušičke nastavíte teplotu 68 stupňov, uprostred mäsa bude 71 stupňov. Táto teplota stačí na zneškodnenie mikróbov.

Jerky skladujte v chlade


Vychladnuté sušené mäso skladujte vo vzduchotesných nádobách. Pre ešte lepšie uchovanie chuti ho zabaľte do potravinárskej fólie po jednotlivých porciách. Nádoby uložte na chladnom, tmavom a suchom mieste.

Excalibur

Pripravte si jerky doma


Sušené mäso nemusíte kupovať v drahých balíčkoch, ľahko si ho pripravíte doma. Kúpte si sušičku Excalibur a začnite robiť domáce jerky. Prístoj má 9 sušiacich tácok, takže zvládnete naraz spracovať aj veľké množstvo mäsa.

Americký výrobca dáva na sušičku záruku 6 rokov. Doma vám však vydrží oveľa dlhšie, pretože je vyrobená z odolného polykarbonátu, ktorý odolá aj rane kladivom.


Hľadáte ďalšie rady a tipy na sušenie potravín? Máme pre vás zaujímavé články, inšpirujte sa:

Košík
Váš košík je prázdny

O sušení

Sušenie potravín pochádza zo starovekých čias, kedy bolo nutnou potrebou a nie kulinárskou lahôdkou. Moderné metódy uchovávania potravín prostredníctvom chladenia, zmrazenia, konzervovania alebo pasterizácie túto starovekú metódu sušenia potravín takmer vytlačili z nášho podvedomia. Cez všetky naše technológie skladovania potravín však zostáva sušenie jedným z najviac výživným, bezpečným, úsporným a chute zachovávajúcim spôsobom konzervácie potravín.

Ďalšie užitočné odkazy: Vodné Filtre | Odšťavovače | Obilné mlynčeky