Kontaktné informácie

EUJUICERS, s.r.o.


Šalviová 5042/2
945 01 Komárno

Telefón: +421 357 725 090
Mob. telefón: +421 908 788 028

IBAN: SK5211000000002940005548
Zod. osoba: Roman Palacka

Prevádzka

Šalviová 5042/2,
945 01 Komárno

Email: sk@eujuicers.com

Otváracia doba
Po - Št 8.00 - 12.00h / 13.00 - 16.00h
Pia 8.00 - 13.00h
So - Ne -zatvorené-

Keď usušené huby "šuštia," pochutíte si na nich aj za niekoľko rokov

18.8.15

Zázračné účinky húb Kým v rakúskych lesoch hubárov nestretnete, na Slovensku si musíte privstať, ak chcete, aby na vás nejaké huby ostali. V hubárčení totiž patria Slováci aj susední Česi medzi svetovú špičku. V prieskume spoločnosti SANEP označilo zbieranie húb za svoju životnú vášeň 17,5% Slovákov a pre ďalších 24% ľudí je to dôležitá súčasť života.

Z výskumu tiež vyplynulo, že najobľúbenejší metódou konzervácie húb je sušenie. Prednosť mu dáva 60% ľudí. V Česku je situácia veľmi podobná. Preto vám v nasledujúcom článku poradíme, ako huby správne sušiť.

Postup sušenia húb

  1. Huby očistite a červavé alebo plesnivé vyhoďte.
  2. Nakrájajte ich na plátky tenké niekoľko milimetrov.
  3. Vložte ich do sušičky a nastavte teplotu na 40 až 50 stupňov.
  4. Sušte 5 až 8 hodín.
  5. Správne usušené huby majú pri presypávaní "šušťať."
  6. Po vychladnutí ich uložte do pohára s viečkom.
  7. Po týždni pohárom zatrepte a uistite sa, že sú huby stále suché.
  8. Správne nasušené huby vydržia aj niekoľko rokov.

Zázračné účinky húb

Huby, ktoré sa na sušenie nehodia

Sušiť môžete takmer všetky druhy húb okrem týchto, ktorým sušenie neprospieva:

  • trúdnik,
  • muchotrávka ružová,
  • prášnica,
  • podpňovka.

Ďalšou hubou, ktorú nikdy nesušte, je suchohríb. Pri sušení sa v ňom množí parazit hubožer, ktorý po zjedení ohrozuje slinivku. U iných druhov húb problémy s týmto parazitom nehrozia.

Sušené huby sú skvelé do polievky

Vysušené plátky húb stačí pred použitím na niekoľko hodínnamočiť do vody a budú ako čerstvé. Hodia sa do polievok alebo k mäsám. Sušené huby tiež môžete rozdrviť a používať ako korenie do guláša.

Sušička Excalibur

So sušičkou sa huby nezaparia

Huby tvorí z 90% voda, ktorá sa musí odpariť, aby plody nezačali plesnivieť. Preto je skvelým pomocníkom sušička na potraviny Excalibur. Na rozdiel od nekvalitných prístrojov z Číny, je vyrobená v Spojených štátoch a výrobca na ňu poskytuje záruku 6 rokov.

Sušička vám však bude slúžiť oveľa dlhšie. Je vyrobená z odolného polykarbonátu, ktorý nepoškodia ani kolesá dodávky alebo úder kladivom. Ďalšou výhodou je, že vďaka dômyselnému rozvodu horúceho vzduchu nemusíte huby obracať.




Prečítajte si aj ďalšie zaujímavé články na tému sušenia potravín:

Košík
Váš košík je prázdny

O sušení

Sušenie potravín pochádza zo starovekých čias, kedy bolo nutnou potrebou a nie kulinárskou lahôdkou. Moderné metódy uchovávania potravín prostredníctvom chladenia, zmrazenia, konzervovania alebo pasterizácie túto starovekú metódu sušenia potravín takmer vytlačili z nášho podvedomia. Cez všetky naše technológie skladovania potravín však zostáva sušenie jedným z najviac výživným, bezpečným, úsporným a chute zachovávajúcim spôsobom konzervácie potravín.

Ďalšie užitočné odkazy: Vodné Filtre | Odšťavovače | Obilné mlynčeky