Kontaktné informácie

EUJUICERS, s.r.o.


Šalviová 5042/2
945 01 Komárno

Telefón: +421 357 725 090
Mob. telefón: +421 908 788 028

IBAN: SK5211000000002940005548
Zod. osoba: Roman Palacka

Prevádzka

Šalviová 5042/2,
945 01 Komárno

Email: sk@eujuicers.com

Otváracia doba
Po - Št 8.00 - 12.00h / 13.00 - 16.00h
Pia 8.00 - 13.00h
So - Ne -zatvorené-

Paradajky vedia bojovať s rakovinou. Nasušte si ich do zásoby

16.7.15

článek na web sušičky Rajčata umí bojovat s rakovinou. Nasušte si je do zásoby

Sú guľaté ako jablká a chutia, ako by vyrástli v rajskej záhrade Eden. Preto sa im hovorí rajčiaky. V súčasnosti patria medzi najobľúbenejšiu zeleninu a len v Česku poľnohospodári v roku 2014 zožali 8 497 ton paradajok.


Paradajkové kríky sú neodmysliteľnou súčasťou každej slovenskej záhradky. To je dobre, pretože ide o skutočne zázračné plody plné vitamínov.

Využite lekáreň schovanú v červenej šupke


Paradajky obsahujú tieto prospešné látky:

  • betakarotén a lykopén,
  • vitamín C a B,
  • zdroj chrómu a draslíka,
  • vysoký podiel vlákniny.

Odborníci paradajok ich považujú za veľkého bojovníka proti rakovine. Lykopén, ktorý obsahujú, je silný antioxidant, ktorý chráni pred zhubným bujením najmä pľúca, prostatu, sliznicu maternice a žalúdok. Z jedného výskumu napríklad vyplynulo, že u mužov, ktorí týždenne jedli aspoň 2 pokrmy obsahujúce paradajky, sa znížilo riziko rakoviny prostaty o 24 až 36 percent.

Preto je vhodné jesť paradajky po celý rok. Lenže v zime plody v obchodoch chutia skôr ako zafarbený polystyrén a ničím nepripomínajú lahodné paradajky odtrhnuté priamo zo záhradky. Našťastie existuje možnosť, ako si aj v decembri dopriať sladké augustové paradajky. Nasušte si ich!

2

Pripravte si domáce paradajkové chipsy


Paradajkové chipsy si môžete dať ako ľahkú desiatu alebo ich len tak chrumkať ako chuťovku k vínu. Vaša návšteva bude určite príjemne prekvapená inou ponukou, než sú klasické zemiakové lupienky.

Ingrediencie:

  • 8 veľkých mäsitých paradajok,
  • ½ lyžičky soli,
  • ½ lyžičky bazalky,
  • ½ lyžičky oregana,
  • ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia.

Postup prípravy:

  • Paradajky umyjeme, osušíme a jadrá vydlabeme
  • Plody nakrájame na plátky s hrúbkou 6 mm.
  • Posypeme ich bylinkami a soľou.
  • Plátky naukladáme v jednej vrstve na sušiace podnosy.
  • V sušičke sušíme na 68 stupňov 8 až 12 hodín alebo kým paradajky nevyschnú.
  • Hotové chipsy necháme vychladnúť.
  • Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

sušička Excalibur 4526T

So sušením paradajok pomôže sušička

U nás nie sú v lete tak vysoké teploty, aby sa dali paradajky sušiť len na slnku ako v Taliansku. Preto si zaobstarajte kvalitnú sušičku, ktorá celý proces výrazne urýchli a s ktorou zvládnete nasušiť dosť paradajok pre celú rodinu. Pristroj je vybavený časovačom, takže sa sám vypne vo vami zvolenú dobu. A vy zatiaľ môžete byť s deťmi v parku.

Košík
Váš košík je prázdny

O sušení

Sušenie potravín pochádza zo starovekých čias, kedy bolo nutnou potrebou a nie kulinárskou lahôdkou. Moderné metódy uchovávania potravín prostredníctvom chladenia, zmrazenia, konzervovania alebo pasterizácie túto starovekú metódu sušenia potravín takmer vytlačili z nášho podvedomia. Cez všetky naše technológie skladovania potravín však zostáva sušenie jedným z najviac výživným, bezpečným, úsporným a chute zachovávajúcim spôsobom konzervácie potravín.

Ďalšie užitočné odkazy: Vodné Filtre | Odšťavovače | Obilné mlynčeky