Kontaktné informácie

EUJUICERS, s.r.o.


Šalviová 5042/2
945 01 Komárno

Telefón: +421 357 725 090
Mob. telefón: +421 908 788 028

IBAN: SK5211000000002940005548
Zod. osoba: Roman Palacka

Prevádzka

Šalviová 5042/2,
945 01 Komárno

Email: sk@eujuicers.com

Otváracia doba
Po - Št 8.00 - 12.00h / 13.00 - 16.00h
Pia 8.00 - 13.00h
So - Ne -zatvorené-

Prečo sušiť potraviny?

Sušenie potravin - rýchle, ekonomické a ľahké!


Ste jedným z mnohých ľudí, ktorí sa obracajú k dehydratácií potravín ako k spôsobu, ako jesť zdravšie potraviny? Ste záhradník, ktorý má vždy veľkú úrodu? Máte radi turistiku a kempovanie?

Ak ste odpovedali ÁNO na niektorú z týchto otázok, máte pravdepodobne záujem dozvedieť sa viac o sušených potravinách. Používanie sušičiek potravín v domácnosti je čoraz populárnejšie u všetkých generačných skupín.

Okrem sušičiek potravín, existujú aj ďalšie metódy sušenia, ako je napríklad elektrická rúra, plynová rúra alebo sušenie vzduchom a slnkom. Avšak, nič nefunguje, tak efektívne a účinne, ako s pomocou sušičiek potravín.

Sušenie čiže dehydratácia je jednoduchá konzervačná technika spracovania potravín, ktorá odstraňuje vlhkosť a zabraňuje tým rastu organizmov vo forme kvasiniek a baktérií.

Dehydratácia odvádza vodu, koncentruje vo vašom ovocí a zelenine prírodné vône, sladkosť a arómu.

Použitie sušičiek Excalibur je vhodné pre celý rad potravín vrátane:

  • Ovocia
  • Zeleniny
  • Bylín
  • Mäsa
  • Semien
  • Syrov
  • Jogurtov

Teraz si môžete myslieť, že je sušenie potravín náročný proces, ktorý zahŕňa veľa krokov a veľa času. Opak je pravdou, s kvalitnou sušičkou Excalibur je dehydratácia potravín v skutočnosti oveľa menej časovo náročná, než zaváranie alebo zamrazovanie. Počas iba niekoľkých minút, môžete nakrájať a usporiadať kusy potravín na tácke. Potom len stačí nastaviť Excalibur a nechať ho robiť všetku prácu za vás!

Excalibur

Dehydratácia potravín je rýchlejšia, jednoduchšia a lacnejšia, ak máte v kuchyni pomocníka ako je sušička Excalibur. V troch jednoduchých krokoch ako je krájanie, sušenie a skladovanie môžete mať chutné ovocné desiaty, pikantné mäsové jerky, delikátne byliny, koreniny, a ešte oveľa viac! Prečo neskúsiť pridať sušené potraviny ako súčasť svojho zdravého života?!

Sušenie je jednoduché

Dehydrovať môžete širokú škálu čerstvých potravín ako je ovocie, zelenina, ryby a iné druhy mäsa. Tieto potraviny si môžeme dať na desiatu ako výživné občerstvenie alebo ich rekonštituovať pre varenie a pečenie. Sušenie je ľahšie než zaváranie alebo zamrazovanie. Stačí potraviny umyť, nakrájať a vložiť na táckach do sušičky. Počas niekoľkých hodín sú potraviny vysušené a pripravené k jedlu alebo ďalšie spracovanie.

Sušením ušetríte svoje peniaze

Ak vlastníte sušičku Excalibur môžete nakupovať a dehydrovať potraviny v čase sezóny, kedy sú ceny surovín najnižšie - tým usporíte v porovnaní s vysokými cenami komerčne sušených produktov. Avšak najlepšie sú prevádzkové náklady sušičky Excalibur, ktoré predstavujú pár centov za deň a ďalší fakt, že sušené potraviny nevyžadujú kontinuálne elektrinu na rozdiel od mrazených surovín.

Sušené potraviny chutia výborné a sú výživné

Potraviny v priebehu dehydratácie koncentrujú prírodnú arómu a cukry. To dáva oproti čerstvým potravinám tým sušeným sladkú a silnejšiu chuť. Sušené potraviny sú tiež výživnejšie! Sušenie zachováva dôležité živiny, ktoré sa často ničia varením. A pretože nemusíte pridávať cukor alebo iné prísady, sušené potraviny predstavujú chutný a zdravý doplnok stravy pre Vašu rodinu.

Sušené potraviny sa ľahko skladujú

Sušené potraviny zaberajú menej miesta ako zaváraniny alebo mrazené potraviny, pretože vďaka odstráneniu vlhkosti zmenšujú svoj ​​objem. Je vhodné ich skladovať vo vzduchotesnej nádobe alebo vrecúšku. Sú ľahké - a vďaka tomu ľahko prenosné v batohu pri vašich výletoch alebo pri kempovaní.

Aké sú nutričné výhody suchých plodov?

"Mäkké" sušené ovocie (marhule, hrozienka, datle, figy, slivky ...) sú bohaté na sacharidy a nízky obsah tuku. Sú zdrojom vitamínov vlákniny a minerálnych látok (vitamín A vo forme beta-karoténu, vitamín E a niacín, ďalej železo, horčík ...). Vďaka obrovskej koncentrácií sacharidov obsiahnutých v tak malom množstve sušeného ovocia sú tieto potraviny obľúbené medzi športovcami počas alebo po fyzickej námahe (jazda na horskom bicykli, pešia turistika, chôdza, beh maratónu, atď ...). Najviac kaloricky bohaté sú z týchto potravín brusnice a hrozienka, hne´d po nich sú ďatle. Najbohatšie na draslík a sodík sú sušené marhule. Sušený banán má najvyšší obsah horčíka. Figy obsahujú pre zmenu najviac vápnika. Zdroj: Európska rada pre informácie o potravinách

meruňky

Vysoký obsah vlákniny.

Sušené ovocie všeobecne obsahuje viac vlákniny ako rovnako veľké porcie ich čerstvých náprotivkov. Vláknina je pre ľudský organizmus dôležitá, pretože pomáha udržať tráviaci systém v správnom chode. Napríklad sušené marhule obsahujú na jednu šálku 6,5 g vlákniny, zatiaľ čo čerstvé marhule obsahujú na rovnakú šálku iba 3,1 g vlákniny. Ďalším príkladom sú hrozienka, u ktorých jedna šálka pokryje 5,4 g vlákniny v porovnaní s 1,4 g hrozna bez kôstok.

Výhody sušených potravín v kocke

Výhody konzervovaných potravín sušením zhrnieme do jednoduchého zoznamu:

  • Na rozdiel od zavárania alebo zamrazovania metóda dehydratácie minimálne ovplyvňuje nutričné ​​hodnoty potravín. Hodnoty vitamínu A (beta-karotén), sacharidov, vlákniny, draslíka, horčíka, selénu a sodíka sa pri sušení nemenia alebo neklesajú. Naopak sa koncentrujú. Kalorické hodnoty zostávajú rovnaké alebo sa trošku zvýšia, avšak percento tuku a soli sa znižuje. Domáce sušené potraviny sú bez pesticídov a chemikálií.
  • Riadne uskladnené, dehydrované potraviny majú dlhšiu trvanlivosť, než akékoľvek iné konzervačné metódy. Ak sú riadne vákuované, dehydrované potraviny vydržia až 20 rokov.
  • Vďaka malému objemu šetria dehydrované potraviny, vaše miesto v špajze alebo na polici.
  • Sušenie potravín je bezpečnejšie a menej prácne a časovo nenáročné než zaváranie.
  • Domáce sušenie je oveľa lacnejšie ako nákup komerčne dehydrovaných produktov.
  • Vlastne usušené bylinky a korenie vám pri varení dodajú silnejšiu arómu, ktoré bežne ponúkané výrobky nie sú schopné poskytnúť.
  • Dehydrované potraviny sú vďaka nízkej hmotnosti a dobrej skladovateľnosti skvelé pre pikniky, kempovanie alebo výlety.
  • Pôvodné potraviny môžu byť dehydrované a re-hydratované pridaním vody, vývaru alebo inej tekutiny. Do rôznych polievok, tak môžete pridať sušenú zeleninu ako napríklad huby.

Žiadne skryté prísady

Jedna z najdôležitejších vecí na domácom sušení potravín je kontrola prísad, ktoré sa sušením dostávajú do potravín. Bežné sušené ovocie je kvôli atraktívnejšej farbe ošetrované oxidom siričitým, kedy sa vykonáva sírenie. Tento postup však v ovocí poškodzuje vitamíny a u citlivých osôb či u detí môže spôsobovať rôzne alergické reakcie. Napríklad striekané marhule majú krásnu oranžovú farbu a sú mäkké. Nešírené marhule sú tmavé a skôr tvrdšie, obsahujú, ale viac živín. Domácim sušením si môžete byť istí, že žiadne nechcené látky do styku s potravinami neprídu.

Košík
Váš košík je prázdny

O sušení

Sušenie potravín pochádza zo starovekých čias, kedy bolo nutnou potrebou a nie kulinárskou lahôdkou. Moderné metódy uchovávania potravín prostredníctvom chladenia, zmrazenia, konzervovania alebo pasterizácie túto starovekú metódu sušenia potravín takmer vytlačili z nášho podvedomia. Cez všetky naše technológie skladovania potravín však zostáva sušenie jedným z najviac výživným, bezpečným, úsporným a chute zachovávajúcim spôsobom konzervácie potravín.

Ďalšie užitočné odkazy: Vodné Filtre | Odšťavovače | Obilné mlynčeky