Kontaktné informácie

EUJUICERS, s.r.o.


Šalviová 5042/2
945 01 Komárno

Telefón: +421 357 725 090
Mob. telefón: +421 908 788 028

IBAN: SK5211000000002940005548
Zod. osoba: Roman Palacka

Prevádzka

Šalviová 5042/2,
945 01 Komárno

Email: sk@eujuicers.com

Otváracia doba
Po - Št 8.00 - 12.00h / 13.00 - 16.00h
Pia 8.00 - 13.00h
So - Ne -zatvorené-

Tipy na sušenie

sušené paradajky


Na sušenie sú vhodné vyzreté a pritom pevné paradajky. Paradajky umyjeme a osušíme. Nakrájame ich podľa ľubovôle ostrejším nožom na štvrtiny až osminy alebo na plátky hrubé asi 5 mm. Tie potom naskladáme rovnomerne v jednej vrstve na sušiace podnosy. Dobu sušenia ovplyvňuje veľkosť samotných paradajok. Väčšie kusy sa sušia dlhšie. Paradajky sušíme pri teplote okolo 50 °C a 55 °C po dobu medzi 8 až 10 hodín. Dobre vysušené paradajky sú tuhé a chrumkavé. Ak ich pred sušením osolíme a jemne okoreníme, môžeme ich podávať ako chipsy.

paradajky

sušené slivky


Juhoamerickí vedci prišli na veľmi zaujímavú vec. Látka triterpenoidy, ktorá zabraňuje množeniu baktérií spôsobujúcich zápaly ďasien, tvorbu zubného kazu vrátane povlaku, je hojne obsiahnutá práve v sušených slivkách. Konzumáciou sušených sliviek by bolo teda možné zabrániť baktériám v spojení a priľnutí k zubu. Slivky sú vodnaté a šťavnaté a vďaka tomu je doba ich sušenia dlhšia. Je dobré vybrať slivky veľmi zrelé až prezreté. Po ich umytí ich sparíme v horúcej vode a po pol minúte vo horúcom kúpeli ich ochladíme v studenej vode. Tým zmäkne inak tvrdá šupka, ktorá na sušenie nie je príliš vhodná. Vodu necháme odkvapkať a slivky vykôstkujeme. Môžeme ich sušiť aj s kôstkami, ale doba sušenia je potom dlhšia. Vykôstkované slivky naukladáme na tácku otvorenou stranou nahor a pri teplote okolo 55 °C sušíme desať hodín. Potom sušenie zhruba na päť hodín prerušíme a necháme slivky odpočinúť. Po tejto pauze sušíme ďalších desať hodín pri rovnakej teplote. Celý proces opakujeme ešte raz. Doba sušenia nejde presne určiť a je závislá na vyzretosti a veľkosti sliviek.

slivky

sušené čučoriedky


Ďalším zaujímavým sušeným ovocím sú čučoriedky, ktoré obsahujú anthocanin, čo je silný antioxidant pomáhajúci v prevencií voľných radikálov v tele. Vďaka nemu môže telo lepšie bojovať proti rôznym, zdravotným problémom, ako sú kŕčové žily, hemoroidy, zelený aj šedý zákal, žalúdočné vredy, srdcové choroby a rakovina. Sušené čučoriedky sa používajú väčšinou na prípravu čajov. Vďaka obsahu cukru sušíme veľmi zrelé až prezreté plody. Pre jednoduchšie a rýchlejšie sušenie môžeme čučoriedky podobne ako slivky spariť v horúcej vode a potom schladiť v studenej vode. Po odkvapkaní vody je rozprestrieme na tácke a pri teplote okolo 55° C sušíme okolo 30 hodín. Rovnako ako u sliviek môžeme sušenie na niekoľko hodín prerušiť a nechať čučoriedky odpočinúť. Ak sú vysušené čučoriedky tuhé, tak sme ich sušili správne.

čučoriedky
Košík
Váš košík je prázdny

O sušení

Sušenie potravín pochádza zo starovekých čias, kedy bolo nutnou potrebou a nie kulinárskou lahôdkou. Moderné metódy uchovávania potravín prostredníctvom chladenia, zmrazenia, konzervovania alebo pasterizácie túto starovekú metódu sušenia potravín takmer vytlačili z nášho podvedomia. Cez všetky naše technológie skladovania potravín však zostáva sušenie jedným z najviac výživným, bezpečným, úsporným a chute zachovávajúcim spôsobom konzervácie potravín.

Ďalšie užitočné odkazy: Vodné Filtre | Odšťavovače | Obilné mlynčeky